ZD Tržič

Dispanzer za mentalno zdravje


LOGOPED

BLAŽKA GABERC, mag. prof. logopedije in surdopedagogike

Na telefon 04/598 22 22 je dosegljiva ob torkih, četrtkih in vsak drugi petek od 12.00 - 14.00.

ORDINACIJSKI ČAS
 
 TOREK 7.00 - 14.00
ČETRTEK 12.30 - 19.30
Vsak drugi PETEK (sodi tedni v letu) 7.00 - 14.00

ODMOR ZA MALICO:  dopoldan: 10.00 - 10.30
                                   popoldan: 16.30 - 17.00

Naročanje:
Delovni nalog, ki ga dobite pri pediatru oz. osebnem zdravniku, pošljite po pošti na naslov:  ZD TRŽIČ, LOGOPEDIJA, Blejska cesta 10, 4290 Tržič.
Po prejemu veljavnega delovnega naloga, bo otrok uvrščen na čakalni seznam. Po prejemu naloga vas bomo kontaktirali preko telefona ali pošte in vas obvestili o terminu prvega logopedskega pregleda.

Komu je logopedska obravnava namenjena?
Vsem otrokom s težavami v govoru, jeziku in komunikaciji. Težave se lahko odražajo kot motnja izreke enega ali več glasov (najpogosteje moten izgovor glasu /L/, /R/, sičnikov, šumnikov), slabše razumljiv govor, kasnitev v govorno-jezikovnem razvoju (otrok je star 2 leti in še vedno nič ne govori), šibek besedni zaklad, zatikanja v govoru,... Na pregled k logopedu svetujemo tudi v primeru, kadar menite, da vas otrok ne razume, ima težave s poslušanjem, si težko zapomni. Pri tem ima lahko otrok težave s sluhom in se svetuje tudi ORL pregled.

Logopedsko delo poteka individualno z otrokom in starši. Po začetni oceni otrokovih govorno-jezikovnih sposobnosti, terapija poteka v obliki obravnav, na katerih logoped pokaže in izvede vaje neposredno z otrokom. Vaje, ki jih dobite pri logopedu, so namenjene rednemu treningu doma po navodilih logopeda, saj le s sodelovanjem vseh, lahko otrok v terapiji napreduje. Sodeč po raziskavah je formula za uspeh v terapiji naslednja:


Vprašalnik za starše dojenčkov in malčkov

Velik poudarek dajemo tudi preventivi in zgodnjemu odkrivanju morebitnih težav, zato lahko na spodnji povezavi najdete vprašalnik za starše dojenčkov in malčkov, ki ga lahko izpolnite in pošljete po pošti na naslov: ZD TRŽIČ, LOGOPEDIJA, Blejska cesta 10, 4290 Tržič. Namenjen je staršem otrok, starih med 6 in 24 mesecev starosti.

-      Vprašalnik za starše dojenčkov in malčkov 

Uporabne povezave za starše:
- http://www.logopedskikoticek.si/ 
- https://www.lahkonocnice.si/na-obisku/logopedske-pravljice 

Svetovanje:
Za vse informacije in posvet smo dosegljivi v torek, četrtek in vsak drugi petek (sodi tedni v letu) od 12.00 - 14.00 na telefonsko številko 04/598 22 22 ali na elektronski naslov: logoped@zd-trzic.si.

PRIPOROČILA oz. NAVODILA ZA VSTOP V PROSTORE LOGOPEDSKE AMBULANTE ZD TRŽIČ: 

-      Navodila za vstop v logopedsko ambulanto

 

Zapisala:
Blažka Gaberc, mag. prof. logop. in surdoped.