NAŠE DEJAVNOSTI

TESTIRANJE COVID-19

URNIK ZD TRŽIČ - LOKACIJA MODRI ZABOJNIK

HAGT od 08.00 do 09.30...OBVEZNO NAROČANJE preko e-pošte covid.tocka@zd-trzic.si ali preko ambulante osebnega zdravnika

PCR   od 09.30 do 10.30...TERMIN DODELI ZDRAVNIK

HAGT je brezplačen le, če pacient izkaže pozitiven test samotestiranja, če ga napoti zdravnik in pa za prekinitev izolacije - teden dni od pozitivnega HAGT. 

Cena za samoplačniški HAGT je 7 eur.
Cena za samoplačniški PCR je 80eur.
PROTOKOL TESTIRANJA OKUŽBE
Vse osebe - z ali brez simptomov ali z rizičnimi stiki - najprej opravijo samotestiranje. Če je izid pozitiven, okužbo z virusom COVID-19 preverjajo z brezplačnim HAGT. S 1. februarjem 2022 velja, da je pokazatelj okužbe hitri antigenski test (HAGT) pri pooblaščenih izvajalcih. Potrjevanje s PCR testi ni več potrebno.

Če je HAGT pozitiven, je okužba potrjena - sledi samoizolacija za 7 dni, bolniški stalež za zaposlene in digitalno potrdilo s QR kodo, veljavno v Sloveniji. Če je HAGT negativen in oseba nima simptomov, okužba ni potrjena.

Če je HAGT negativen, oseba pa ima simptome okužbe, naj se za 72 ur izolira, saj je smiselno preprečiti prenos vseh nalezljivih bolezni, ne le COVID-19. Za odsotnost do tri dni enkrat v letu ni potreben bolniški list, zaposleni lahko to uredijo sami s svojim delodajalcem. Če po tem času oseba nima več simptomov, okužbe ni.
Če ostajajo simptomi tudi po tem času, gre oseba ponovno na HAGT. V primeru pozitivnega izida je okužba potrjena, sledi izolacija, bolniški stalež za zaposlene in digitalno potrdilo s QR kodo, veljavno v Sloveniji. V primeru negativnega HAGT okužba ni potrjena, če gre za težji potek, gre oseba na pregled k osebnemu zdravniku. 
PCR TESTIRANJE
Na PCR test vas s 1. februarjem 2022 lahko naroči oz napoti samo vaš osebni zdravnik ali pediater. Napotitev na PCR test je strokovna odločitev zdravnika. Napoteni so predvsem kronični bolniki, imunsko oslabljeni, nosečnice in otroci z možnim težjim potekom.

PCR TESTIRANJE IZVEN DELOVNIKA - SOBOTA, NEDELJA, PRAZNIKI
Ambulanta za nujno medicinsko pomoč izvaja le nujne PCR brise pri osebah, ki imajo resnejše znake okužbe in osebah, pri katerih se pričakuje težji potek bolezni. 

Samoplačniške storitve se plača na mestu testiranja, možno z gotovino ali s plačilno kartico. Obvestilo o rezultatu hitrega testiranju prejmete preko SMS v roku 60 min. 
Potrdila o negativnem hitrem testu se izdajajo vsak delovnik po 10. uri na vhodu/triaži v ZD Tržič. Potrdilo lahko pridobi pacient tudi sam s tiskanjem iz portala zVem, kjer je testiranje zabeleženo v trenutku, ko prejme SMS.