NAŠE DEJAVNOSTI

TESTIRANJE COVID-19

URNIK ZD TRŽIČ - LOKACIJA BELI  ZABOJNIK pred vhodom ZD Tržič

od ponedeljka do petka (HAGT in PCR)
 od 12.00 do 13.00 / OBVEZNO NAROČANJE 
- preko ambulante osebnega zdravnika
- preko aplikacije Do.Zdravnika

Za PCR  testiranje vam termin dodeli ZDRAVNIK.
HAGT je od 1.7.2022 brezplačen za vse osebe z urejenim osnovnim zdravstvenim zavarovanjem.

Cena za samoplačniški HAGT je 7 eur.
Cena za samoplačniški PCR je 80eur.
PROTOKOL TESTIRANJA OKUŽBE
Vse osebe - z ali brez simptomov ali z rizičnimi stiki - najprej opravijo samotestiranje. Če je izid pozitiven, okužbo z virusom COVID-19 preverjajo z brezplačnim HAGT. S 1. februarjem 2022 velja, da je pokazatelj okužbe hitri antigenski test (HAGT) pri pooblaščenih izvajalcih. Potrjevanje s PCR testi ni več potrebno.

Če je HAGT pozitiven, je okužba potrjena - sledi samoizolacija za 7 dni, bolniški stalež za zaposlene in digitalno potrdilo s QR kodo, veljavno v Sloveniji. Če je HAGT negativen in oseba nima simptomov, okužba ni potrjena.

Če je HAGT negativen, oseba pa ima simptome okužbe, naj se za 72 ur izolira, saj je smiselno preprečiti prenos vseh nalezljivih bolezni, ne le COVID-19. Če po tem času oseba nima več simptomov, okužbe ni. Če ostajajo simptomi tudi po tem času, gre oseba ponovno na HAGT. V primeru pozitivnega izida je okužba potrjena, sledi izolacija, bolniški stalež za zaposlene in digitalno potrdilo s QR kodo, veljavno v Sloveniji. V primeru negativnega HAGT okužba ni potrjena, če gre za težji potek, gre oseba na pregled k osebnemu zdravniku. 
PCR TESTIRANJE
Na PCR test vas s 1. februarjem 2022 lahko naroči oz napoti samo vaš osebni zdravnik ali pediater. Napotitev na PCR test je strokovna odločitev zdravnika. Napoteni so predvsem kronični bolniki, imunsko oslabljeni, nosečnice in otroci z možnim težjim potekom.

PCR TESTIRANJE IZVEN DELOVNIKA - SOBOTA, NEDELJA, PRAZNIKI
Ambulanta za nujno medicinsko pomoč izvaja le nujne PCR brise pri osebah, ki imajo resnejše znake okužbe in osebah, pri katerih se pričakuje težji potek bolezni. 

Samoplačniške storitve se plača na mestu testiranja, možno z gotovino ali s plačilno kartico. Obvestilo o rezultatu hitrega testiranju prejmete preko SMS v roku 60 min. 
Potrdila o negativnem hitrem testu se izdajajo vsak delovnik po 10. uri na vhodu/triaži v ZD Tržič. Potrdilo lahko pridobi pacient tudi sam s tiskanjem iz portala zVem, kjer je testiranje zabeleženo v trenutku, ko prejme SMS.