OBVESTILA IN NOVICE

Kontakt

Osnovno zdravstvo Gorenjske
OE Zdravstveni dom Tržič

Blejska cesta 10
4290 Tržič

Telefon: 04 5982 210
E-pošta: tajnistvo@zd-trzic.si

NA PCR LAHKO NAPOTI LE ZDRAVNIK - ZA POTRDITEV OKUŽBE PA JE DOVOLJ HAGT

3. februar 2022

POTRJEVANJE OKUŽBE COVID-19 S HITRIMI TESTI
S 1. februarjem 2022 velja, da je pokazatelj okužbe z virusom COVID-19 hitri antigenski test (HAGT), opravljen pri pooblaščenih izvajalcih. Potrjevanje s PCR testi ni več potrebno, zadostuje pozitiven HAGT, sledi samoizolacija in bolniški stalež za zaposlene. Potrdilo s QR kodo je zaenkrat veljavno le v Sloveniji, postopek veljavnosti za EU je v teku.

HAGT v ZD Tržič (modri zabojnik) - OBVEZNO NAROČANJE preko e-pošte covid.tocka@zd-trzic.si

PCR TESTIRANJE
Na PCR test vas s 1. februarjem 2022 lahko naroči oz napoti samo vaš osebni zdravnik ali pediater. Napotitev na PCR test je strokovna odločitev zdravnika. Napoteni bodo predvsem kronični bolniki, imunsko oslabljeni, nosečnice in otroci z možnim težjim potekom.

PCR test (modri zabojnik) opravite v terminu, ki ga dodeli zdravnik. Oseb brez dodeljenega termina ne bomo obravnavali.
Za ne-zdravstvene potrebe je na voljo samoplačniški PCR test. Izvajamo ga je po predhodnem naročanju preko e-pošte covid.tocka@zd-trzic.si


PROTOKOL TESTIRANJA OKUŽBE
Vse osebe - z ali brez simptomov, z rizičnimi stiki in s pozitivnim samotestiranjem - okužbo z virusom preverjajo z brezplačnim HAGT pri pooblaščenih izvajalcih.

Če je HAGT pozitiven, je okužba potrjena - sledi samoizolacija, bolniški stalež za zaposlene in digitalno potrdilo s QR kodo, veljavno v Sloveniji. Če je HAGT negativen in oseba nima simptomov, okužba ni potrjena.

Če je HAGT negativen, oseba pa ima simptome okužbe, naj se za 72 ur izolira, saj je smiselno preprečiti prenos vseh nalezljivih bolezni, ne le COVID-19. Za odsotnost do tri dni enkrat v letu ni potreben bolniški list, zaposleni lahko to uredijo sami s svojim delodajalcem. Če po tem času oseba nima več simptomov, okužbe ni. Če ostajajo simptomi tudi po tem času, gre oseba ponovno na HAGT. V primeru pozitivnega HAGT je okužba potrjena, sledi izolacija, bolniški stalež za zaposlene in digitalno potrdilo s QR kodo, veljavno v Sloveniji. V primeru negativnega HAGT okužba ni potrjena, če gre za težji potek, gre oseba na pregled k osebnemu zdravniku.

PCR TESTIRANJE IZVEN DELOVNIKA - SOBOTA, NEDELJA, PRAZNIKI
Ambulanta za nujno medicinsko pomoč izvaja le nujne PCR brise pri osebah, ki imajo resnejše znake okužbe in osebah, pri katerih se pričakuje težji potek bolezni.

CENIK SAMOPLAČNIŠKIH STORITEV 
 -       HAG test - 7,00 eur (tujci)
 -       PCR test - 80 eur
 -       izdaja zdravniškega potrdila o prebolelosti 25 eur

Plačljivo testiranje se plača na mestu testiranja, plačilo je možno z gotovino ali plačilno kartico. Obvestilo o rezultatu hitrega testiranju prejmete preko SMS v roku 60 min. 
Potrdila o negativnem hitrem testu se izdajajo vsak delovnik po 10. uri na vhodu/triaži v ZD Tržič. Potrdilo lahko pridobi pacient tudi sam s tiskanjem iz portala zVem, kjer je testiranje zabeleženo v trenutku, ko prejme SMS.

« nazaj na seznam